5 tips til pleje af dine sko

Der findes næsten ikke noget bedre end nye sko og duften af læder. Kvalitets sko er en investering som holder, hvis du sørger for den rigtige pasning og pleje af dit køb. Pleje af dine sko starter nemlig, før du kommer skocreme på. Her får du mine bedste tips, der både gælder for sneakers og lædersko.

1.Imprægnér altid dine sko

Inden de tages i brug første gang, så får skoene den nødvendige beskyttelse mod snavs og fugt. Undtagelsen er sko, der ikke er af læder og laksko.

2. Skift sko hver dag

Skoene bliver gennem dagen fugtige af din fodsved. Skoene har brug for ca. 24 timers tørringstid. Du kan evt. investere i et par skoblokke til dine fine, håndsyede lædersko, så de holder formen.

3. Lad være med at bruge skocreme som rensemiddel

Fjern først det værste snavs med en klud eller en børste.

4.Brug altid et passende plejemiddel til skoene

For råd og vejledning kontakt os gerne på 26 52 80 51 eller skriv en mail til contact@barbroshoes.com. Du kan ringe alle ugens 7 dage mellem kl. 8:00-21:00.

5. Tørring af dine sko

Hvis skoene blive gennemvåde, må du aldrig tørre dem på et varmeapparat eller lignende. Ellers risikerer du, at læderet udtørrer og slår revner.

Guide til pleje af lædersko i 4 trin

Lædersko er noget af det lækreste at gå i, fordi læderet med tiden former sig efter din fod. Lædersko kræver også mest pleje, men hvis du passer godt på dine lædersko, så holder de både længere og bliver heller ikke slidte at se på.

Rens

Hvis skoene er beskidte, så tør dem af med en hårdt opvredet klud. Gennemvæd aldrig skoene (fx ved at stikke dem ind under vandhanen), og brug ikke nogen former for rengøringsmidler til at rense dem.

Plej

Kom derefter læderfedt på skoene, og gnid det ind i læderet (en aflagt sok er ideel). Brug helst en neutral læderfedt/balsam/creme som plejer og smidiggør skindet. Hvis du har fået lavet en slem skramme på skoen, brug da en farvet skocreme eller skosværte, så den får piftet farven op.

Polér

Efter cremen skal du polere skoen. Her kan du fx bruge en gammel T-shirt, men hvis du vil have et rigtig flot resultat, skal du bruge en blød skobørste, gerne af naturlige hestehår, eller en såkaldt skohandske, der er en slags omvendt handske, hvor lammeulden er uden på handsken i stedet for indeni.

Vedligehold af læderskoens såler

Lædersko har enten en læder sål eller en gummisål. Fælles for dem begge er, at de bliver slidt ned.

Som tommelfingerregel skal du skifte dine såler på skoene, når gummisålen på hælen er nede på én millimeters tykkelse. Det er en god idé at forsåle skoen med en gummi sål, hvis det kun er forsynet med en læder sål – på den måde bliver skoen mere vandtæt.

Hvis man opholder sig meget udendørs, er det også en mulighed at få sat en imprægneret og næsten vandtæt læder sål under skoen.

Ruskind, nubuck og velourskind

Imprægnering

Ruskind, nubuck og velourskind kan i princippet kun imprægneres, så læderet får en vis vand- og smudsmodstand.

Skulle uheldet være ude, kan man bruge en ruskindsbørste, der børster skindet op igen og dermed fjerner snavs og pletter. Der findes også flere specialprodukter hos skomageren, der kan fjerne pletter fra sart skind.

Derefter skal læderet imprægneres igen. Brug aldrig vand på disse typer skind, og lad så være med at tage dine ruskindssko på, når det regner.

Førstehjælp til sko i ruskind

Hvis du har lavet en slem skramme, åben låget på din el-kedel og hold din ruskinds sko over dampen i 1 sek. det gør at luden på ruskindet løfter sig. Lad skoen ”tørre” i 10 min før du tager den på.

Laksko

Lakskoenes læder er overtrukket med enten lak eller en folie. Derfor skal skoen hverken imprægneres eller plejes med skocreme. Rengør med en fugtig klud. Laksko har allerbedst af en lakolie, der giver lakken farvedybe og glans igen. Påfør olien med en blød klud, og polér efter.

Speciallædertyper som slangeskind, metal, oilskin m.fl.

Sko med sådanne lædertyper er forholdsvis sjældne – derfor er det bedst at opsøge en skomager, der helt sikkert har et specialprodukt til rensning eller pleje af disse typer skind. Fx er en almindelig skocreme ikke pleje nok til et par sko i alligator- eller slangeskind – de skal have specielle reptil skoplejemidler.